Mit tennél, ha 18 évesen hatalmas vagyont nyernél? Szabó István, Magyarország legfiatalabb lottónyertese, ma már biztosan másképp csinálná.

Legtöbben időnként eljátszanak a gondolattal, mi történne, ha egy szép napon övék lehetne a lottó főnyereménye, amit aztán utazásra, lakásvásárlásra, szeretteikre és sok egyéb másra fordíthatnának. A könnyen jött pénz negatív hozadékaira azonban csak kevesen gondolnak.

Szabó István, alias a “lottós kis Szabó” életét is fenekestől felforgatta, amikor 1959-ben, a 24. játékhéten 124 köteg piros százast, azaz 1 millió 240 ezer forintot nyert. Akkoriban a lottójáték még csak kétéves volt, így nyereményét hatalmas felhajtás közepette vehette át a helyi takarékban. Ám nem sokáig élvezhette vagyonát, története pedig mindenkinek hasznos tanulsággal szolgál.

Így vesztette el a lottó főnyereményt

Amikor kézhez kapta nyereményét, Szabó első gondolata a fényűzés megteremtése volt, ezért vásárolt egy akkoriban nagyon vagánynak számító Pannónia motort 19 900 forintért. A pénzt később aztán három-négy-öt kötegenként kivette a takarékból, majd a ruhásszekrényében egy kalap alá rejtette.

Néha napokra eltűnt, és a budapesti Rigolettóban kötött ki. Édesanyja mindig abból sejtette távollétének idejét, hogy éppen hány köteg pénz hiányzott a helyéről. “Volt olyan is, hogy jól leittam magam, és kizsebeltek. Amíg kimentem a vécére, a kabátot ostoba módon otthagytam a széken. Nagy könyörgésre egy kalauznő fölvett az éjszakai vonatra, így kerültem haza borostásan, éhesen, szomjasan, még jó, hogy itthon, a kalap alatt volt még lóvé.”

Alig 2 év alatt elherdálta a pénzt

A talaj lassacskán kezdett kicsúszni a lába alól, egyre többet ivott, 1962 nyarán pedig balesetet szenvedett. – …Totál részegen, egy utassal Ásotthalomnál, a Bokor tanya felé egy kanyart nem sikerült se bevenni, se kiegyenesíteni.

Agyrázkódásom volt, másfél napig nem tértem magamhoz, a fogsorom kivertem.” – Szabó hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, míg jogosítványát testi épség és élet veszélyeztetése miatt három évre elvették. Ekkor mindössze 21 éves volt.

Jó kapcsolatai és persze jókora kenőpénz ellenében gyorsan visszaszerezte jogosítványát, de mivel nem tanult az esetből, az engedélyét többször is elvették, ő pedig egyre nagyobb összegeket fizetett a rendőröknek. Két év alatt elherdálta a pénzt.

“Loptam, csaltam, sikkasztottam. 24 év, 4 hónap, 20 napot töltöttem börtönben, a legszebb éveimet.”

Szabó a rendszerváltás után a börtönben megjavult, majd 1992-ben szabadlábra helyezték.

1999 óta nem iszik alkoholt. Elmondása szerint a könnyen szerzett pénz az alkoholhoz hasonlóan megmérgezi az ember életét. A 78 éves férfi jelenleg Kiskunmajsán, egy református idősek otthonban él.

Cuki mosolygós fotók idősekről

A fotós szent meggyőződése, hogy nem a ruha teszi az embert, sokkal inkább a mosolya és az életigenlő csillogás a szemében. Legyen valaki 10 vagy 70 vagy akár 85 éves. Innen jött az ötlet, hogy felkeressen pár otthont, majd néhány órára átalakítsa a lelkes modellek szobáját fotóstúdióvá.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.