A brazil bíróság csalás miatt első fokon 116 év szabadságvesztésre ítélte Shayene Victorio egykori hivatásos e-sportolót.

Victorio shAy néven vált ismertté a Counter-Strike-közösségben, 2008-ban kezdte a játékot. 2019-ben vonult vissza, azóta pedig influenszerként és streamerként igyekezett érvényesülni.

2013 és 2017 között azonban futtatott egy webshopot is, ami az ügyészség szerint tulajdonképpen csalás volt. Összesen 118 vásárló tett panaszt, amiért vagy nem kapott semmit a pénzéért, vagy valamit mégis, csak épp nem azt, amit rendelt.

A bíróság majdnem egy év/panasz arányban 116 év börtönt szabott ki a volt játékosra.

Az ítélet nem jogerős, Victorio szabadlábon védekezhet. Ügyvédje jelezte, hogy védence 100 százalékban elismeri felelősségét, ám nem szándékos csalásról, hanem adminisztrációs hiba okozta károkozásról van szó. Az ügyvéd állítása szerint a szóban forgó weboldal több mint tízezer sikeres vásárlást bonyolított le. Védencével pedig nemcsak fellebbeznek, de ellenpert is indítanak, amiért az ügy visszavonhatatlanul lerontotta Victorio megítélését.

A szokatlan ítélet még furcsább, ha figyelembe vesszük, hogy Brazíliában egyszerre 30 évnél többet nem ülhet börtönben senki, így ha még jogerőre is emelkedne a 116 év letöltendő börtönbüntetés, akkor sem maradna élete végéig börtönben a korábbi játékos.