Ma éjfél után pár perccel Európa tizenkét vezető klubja közös közleményt adott ki az Európai Szuperliga megalapításáról, amelyet az alapító klubok fognak irányítani.

Az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea FC, az FC Barcelona, az FC Internazionale Milano, a Juventus FC, a Liverpool FC, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid CF és a Tottenham Hotspur alapító klubként csatlakozott ehhez a sorozathoz.

További három klubot hívnak meg az alapító szezon kezdete előtt, amely a lehető leghamarabb fog kezdődni. Az alapító klubok remélik, hogy párbeszédet folytathatnak az UEFA-val és a FIFA-val, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat az új liga és az egész labdarúgás számára” – írta közös nyilatkozatában az Európai Szuperliga létrehozására összefogó 12 klub.

A közlemény szerint úgy képzelik el az új Európai Szuperliga lebonyolítását, hogy a 12 (+3) alapító csapat mellé még öt csapatot hívnának meg, ezt a 20 klubot pedig két tízfős csoportba sorolnák be. A csoportok első három helyezettje továbbjutna, míg a 4. és 5. helyezett csapatok rájátszásban döntetnének a továbbjutásról. Így alakulna ki a legjobb nyolc mezőnye, ahonnan kieséses, oda-visszavágós rendszerben folytatódna a sorozat.

A döntő a Bajnokok Ligájához hasonlóan egy mérkőzésen dőlne el egy semleges helyszínen. A szezon augusztusban kezdődik, és májusban ér majd véget. A mérkőzéseket hétközben rendezik.

A tervek szerint az Európai Szuperligában szereplő klubok nem hagynák el a nemzeti bajnokságaikat, „így megmarad a hagyományos mérkőzésrend, amely továbbra is a klubok életének középpontjában áll” – áll a közleményben, amelyben azt is kiemelik, hogy a férfi versenysorozat elindítása után a lehető leghamarabb a női szuperligát is létrehoznák.

Az Európai Szuperliga első elnöke a Real Madrid vezetője, Florentino Pérez lesz. „Minden szinten segíteni fogjuk a labdarúgást, hogy a labdarúgás a megérdemelt helyére kerüljön. A labdarúgás az egyetlen globális sportág, az egyetlen, amelynek négymilliárd szurkolója van, és nekünk, nagy kluboknak az a felelősségünk, hogy megfeleljünk a szurkolók elvárásainak” – mondta Pérez. A szuperliga két alelnökének Joel Glazert, a Manchester United tulajdonosát, valamint Andrea Agnellit, a Juventus elnökét nevezik ki. Az új sorozatnak már honlapja is van, ami itt érhető el.

A politikusok ellenzik az új szuperligát

Nemcsak az Európai Labdarúgó-szövetség, de Európa vezető politikusai is ellenzik az Európai Szuperliga létrejöttét. A francia sportminiszter, Roxana Maracineanu az AFP-nek küldött nyilatkozatában „a futball világát fenyegető valós veszélyről” írt.

„Egy olyan rendszer, amely a sport kritériumai nélkül, néhány befolyásos emberből álló VIP-klubot hoz össze, nemcsak a sportérdemek negligálását jelenti, hanem valódi veszélyt is a labdarúgás világára.

Egy ilyen projekt komolyan aláásná a jelenlegi, újraelosztáson és sportérdemen alapuló rendszert. Franciaország támogatja az UEFA-t és a világszervezeteket abban, hogy megóvják a labdarúgást ettől a piaci őrülettől” – írta Maracineanu.

A brit miniszterelnök, Boris Johnson szerint az Európai Szuperliga tervei nagyon károsak a labdarúgásra nézve. A Twitterén azt írta, támogatják a labdarúgó-szövetségeket az intézkedéseikben. Ezek a tervek a hazai labdarúgás szívét érintenék, és országszerte aggasztják a szurkolókat. Az érintett kluboknak választ kell adniuk a szurkolóiknak és a szélesebb futballközösségnek, mielőtt további lépéseket tennének.”

telex.hu